Beskära fruktträd – en hel vetenskap

En av grunderna är att bygga upp starka grenar som orkar hålla frukten uppe. Det är också viktigt att få in rikligt med ljus och luft i kronan så att frukten får fin färg och mognar i smak.

Jag brukar säga att man alltid ska utgå från fruktträdets perspektiv – inte från människans. Det betyder att beskärningen ska göras varsamt och helst i flera omgångar. Tar man bort för mycket, svarar trädet med att skjuta en skog av vattenskott. Får de växa obehindrat bildar de till slut grenar som lätt kan brytas av och ge sämre frukt.

Om du har ett nyplanterat eller ungt fruktträd, bör det få en uppbyggnadsbeskärning så tidigt som möjligt – särskilt viktigt är detta för stenfrukter som plommon och körsbär.

Skador och sjukdomar

Skador och sjukdomar kan drabba de flesta fruktträd. Med rätt beskärning kan jag hjälpa trädet att läka sina skador och hejda sjukdomar från att sprida sig. Jag tar bort döda eller skadade grenar, eftersom de ofta blir en inkörsport för fukt och röta som skadar trädet ytterligare.

Hur ofta bör man beskära ett fruktträd?

För bästa resultat bör man beskära ett fruktträd en gång om året. Träd som har en bra och stabil utveckling kan beskäras vart annat år.

Varsam fruktträdsbeskärning

Min filosofi när jag beskär fruktträd är att skada barken så lite som möjligt genom att vara varsam och göra så små sår som möjligt. Det är bättre med hundra små sår än ett stort. Med ett snitt utanför grenkragen kommer trädet bilda ny vävnad som på sikt övervallar såret. Är såret övervallat avstannar intrånget av luft och fukt i veden och det blir svårare för rötsvampar att utvecklas. Som certifierad fruktbeskärare vet jag hur snitten ska läggas och vilka snittytor man bör undvika.

Alltid fri besiktning

Jag kommer till er trädgård

Vid intresse kontaktar du mig och berättar vad du vill ha beskuret. Jag kommer hem till dig och besiktar dina träd och buskar, föreslår åtgärder och lämnar pris. Du tackar ja eller nej. Enkelt och utan förpliktelser.

Grenkragen är den ansvällning (bula) som sitter på grenens undersida. I grenkragen sitter de sårläkande ämnen som ser till att valla över och läka sårytan vid beskärning. Dessa ämnen förhindrar även att rötsvampar och bakterier får fäste i såret.

Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor (cookies).
OkLäs mer

GDPR

  • Kakor (Cookies)

Kakor (Cookies)

På grenkragen.se använder vi cookies. Cookies (eller kakor) är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.

En cookie eller kaka, är en liten textfil som webbplatsen sparar på din dator när du besöker den. Kakan innehåller ingen information som kan kopplas ihop med dig som enskild person. På den här webbplatsen använder vi kakor för att förbättra webbplatsen och för att förenkla för dig som besökare.

Om du inte vill acceptera lagring av kakor

Vill du inte acceptera kakor så kan du avaktivera dem via knappen nedan. Du kan också i din webbläsare ställa in så att du automatiskt nekar till lagring av kakor, eller att du informeras varje gång en webbplats begär att få lagra en kaka. Genom din webbläsare kan du också radera tidigare lagrade kakor. Besök din webbläsares hjälpsidor för mer information om detta. Om du väljer att inte acceptera kakor kommer funktioner som vi beskriver ovan inte att fungera eller bara delvis fungera på webbplatsen.